В района

Природни и исторически забележителносто около Bononia Estate Winery & Resort

Крепостта „Баба Вида“

Крепостта „Баба Вида“ (известна и като Бабини Видени Кули) на разстояние 24 км., ~ 20 минути от Bononia Estate Winery & Resort.

„Баба Вида” е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, играл едновременно роля като отбранително съоръжение и като владетелски замък. Издига се на брега на Дунав в североизточната част на град Видин. На това място, доминиращо над околните низини, са били съсредоточени още от древността крепостните съоръжения на града Историята му е на повече от 2000 години, като преминава през различни строителни периоди.

Устоял на не едно вражеско нападение, той е поправян и разширяван няколкократно. Замъкът Баба Вида е построен върху останките на античната крепост Бонония, която вероятно е възникнала върху основите на заварено тракийско селище в началото на I в. Преживяла бурите на столетията, днес крепостта е най-внушителният паметник на българското крепостно строителство от средновековието. в нея е живял самият Иван Срацимир, който е се е борил до последно, за да устои на османските набези, преди и последната крепост в България да падне под Османско робство.

Работно време за посещения: делнични дни 8.30-17.00 ч.; празнични дни 10.00-17.00 ч.;

За контакти: 094/ 601 705

Крепостта е част от 100-те национални туристически обекта.

Видинска синагога

Видинската синагога на разстояние 25 км., ~20 минути от Bononia Estate Winery & Resort.

Това е втората по големина синагогата в България, след тази в София, но е била смятана за по-красива. Старата синагога в града е разрушена по време на Освободителната война (1877-1878), като сегашният храм е построен в рамките на година и тържествено открит на  28 септември 1894. От 1950 г. постройката е загубила основната си функция и е била използвана за склад, което значително е влошило нейното състояние. Днес сградата е в извънредно лошо състояние. Към момента тече проект за реставрацията й, като се очаква се в края на 2022 г. Видинската синагога да се превърне в културен център.

Крайдунавски парк

Крайдунавският парк Видин на разстояние 20 км., ~20 минути от Bononia Estate Winery & Resort.

Крайдунавският парк в град Видин се простира край брега на река Дунав и е идеално място за разходка или почивка. На места е оформен според традициите на английските паркове той се поддържа редовно, като дърветата, храстите и тревата са в много добро състояние. На територията на парка са разположени театъра, джамията и библиотеката на Пазвантоглу, турската поща, Римската крепостна стена, няколко паметника, детски кътове за игра и заведения. Паркът е едно от най-често посещаваните места за разходки и развлечения и познавателен туризъм, съчетаващ прекрасна гледка, архитектурна уникалност и културно богатство.

Крепостта „Кула“

Крепостта „Кула“ (известна и като Кастра Мартис) на разстояние 50 км., ~55 минути минути от Bononia Estate Winery & Resort

Кастра Мартис е разположена на стръмния южен склон над дефилето на река Войнишка, в центъра на град Кула. Градът дължи името си на античната кула, издигаща се в самия му център. Предполага се, че крепостта е построена от император Диоклециан в края на III и началото на IV век с предназначението да охранява пътя от Бонония (Видин) до Сингидунум (Белград). През 377 г. през крепостта преминал с отрядите си император Грациян на път за Тракия, а през 408 г. крепостта за кратко е превзета от хунския вожд Улдис. През V век укреплението е възстановено от император Юстиниан I (527-565), но двайсетина години по-късно отново е разрушена в следствие на аварските нашествия. Столетия по-късно укреплението е използвано от българите за отбраната на Видинското царство.

Пещера „Магура”

Пещера „Магура” на разстояние 68 км., ~1ч 30 минути от Bononia Estate Winery & Resort

Известна е със своите рисунки (още от палеолита) от първобитни хора и многобройни прилепи, тя е сред най-големите български пещери с обща дължина на галериите 2500 m. и постоянна температура от 12 °. Образувана е от карстови процеси в дебелослойни долнокредитни сивобели варовици. Обособени са зали и галерии с впечатляващи имена като Триумфална зала, Полето, Хармана, Прилепна галерия, Стрелбището, Галерия с рисунки, Зловеща галерия, Слънчева зала, Зала на сталактоните, Зала на падналия бор, Зала на тополата, Тронна зала, Концертна зала. Някои зали са с колосални размери, всички са свързани чрез галерии и пещерни тунели, има много сталактити, сталагмити и сталактони, а в Триумфалната зала има малко езеро. Магурата е сред 12-те достъпни за посещения пещери в страната.
Пещерата е част от 100-те национални туристически обекта.

Изворски манастир „Успение Богородично“

Изворски манастир „Успение Богородично“ e на разстояние 63 км., ~1ч 20 минути от Bononia Estate Winery & Resort

Манастирът се намира в красива местност на 9 км от град Димово на югоизток и на 2 км южно от село Извор. По стара надгробна плоча в двора на църквата, учените са категорични, че манастирът е бил действащ от средата на XVIII век.  Според преданието през XII век руският княз Извор Таворски и княз Яков Светослав водени от „летяща” икона пристигнали на мястото където по-късно е построена обителта. След падането на Видинското царство манастирът е разрушен, а монасите били прогонени. Чак в средата на XVII век обителта се възстановява. През 1915 г. Изворския манастир става девически, а през 1923 г. църквата е възобновена и изографисана от Господин Желязков Сербезов. Художникът е ученик на Антон Митов и Иван Мърквичка. Сербезов участва и в изографисването на храм-паметник „Александър Невски“.

За контакти: 0898 330 027

Рабишко езеро

Рабишкото езеро е на разстояние 65км., ~1ч 20 минути

С площ 3,25 км² и дължина до 1,4 км., Рабишкото езеро е най-голямото по площ вътрешно езеро в България и седмо измежду всички езера в страната. При разместването на земните пластове се оформя локална котловина, дъното на която впоследствие се запълва със значително количество вода – изключително рядко срещана природна аномалия. Има тектонски произход, до неотдавна е считано за карстово езеро. Езерото почти няма водосборен басейн и официално доказано е, че е безотточно. При геоложки сондажи е установено, че езерното дъно е постлано с водонепропускливи редуващи се от долу нагоре мергели, пясъчници и глини, покрити най-отгоре със съвременна тиня.  В представите и вярванията на средновековния българин водата би трябвало винаги да е в движение. Хората не могли да си обяснят много от природните явления, като факта, че водата е с отлични качества (чиста, сладка и без мирис) въпреки безотточността, хората са свързвали езерото с легендарни хора, животни и свръхсили и като чудовището „Раби“ – създание глава на бик, без рога, хриле на делфин и задни крака са като плавници на тюлен.

 

Белоградчишка крепост

Белоградчишката крепост на разстояние 74 км., ~ 1 час 25 минути от Bononia Estate Winery & Resort

Белоградчишка крепост се намира в непосредствена близост до град Белоградчик. Много значителни събития са свързани с нея, по-голяма част от които са обуславят борбата за освобождение на българите. Строителството е извършено в началото на новата ера – между 1 в. и 3 в. сл.Хр. и в момента е една от най-добре запазените крепости в България. Първоначално е служила за укритие и наблюдателен пост и е нямала толкова строго отбранителни функции. Била е връзка между източната и западната част на империята. По-късно, при разделянето на Римската империя, “Калето” остава в пределите на Византия, а в края на 7 в. попада под владението на новосформираната Българска държава. По времето на владетел не става Иван Страцимир е извършено първото голямо преустройство, което променя и статута на крепостта в отбранителен пост.

За контакти: +359 936 53 022.

Крепостта е част от 100-те национални туристически обекта.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали на разстояние 79 км., ~ 1 час 30 минути от Bononia Estate Winery & Resort

Белоградчишките скали представляват система от скални групи и единични скални разкрития. Разположени са по дължината на Белоградчишкия разлом в Западния Предбалкан на протежение 30 km с ширина до 3-5 km. Това са естествени скални образувания, на места до 200 m високи, формирани в течение на стотици милиони години. Съставени са от утаечни скали от пясък и различни, често големи, скални късове, покрити от варовити утайки. Ерозията на водата, вятърът и колебанията на температурата са моделирали различни скални фигури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици. Обявени са за природна забележителност през 1949 г. Включени са в списъка на Стоте национални туристически обекта. Включени са в Червената книга на България като уязвимо природно местообитание.

Крепостта „Феликс Ромулиана“

Крепостта „Феликс Ромулиана“ на разстояние 85 км., ~1 час 40 минути от Bononia Estate Winery & Resort , на територията на Република Сърбия.

На десет километра, по пътя от Болйевац до Зайчар, на огромно плато, в близост до село Гамзиград, заобиколен от планините на Източна Сърбия се намира Феликс Ромулиана, императорския дворец на римския император Гай Галерий Валерий Максимиан, построен през 3-ти и 4-ти век. Той я е кръстил на майка си Ромула и я нарекъл Ромулиана. Дворецът изглежда никога не е бил завършен и императорите от четвърти век дали този великолепен имот на Християнската църква. През пети век дворецът е бил разрушен от варварите, а през 6 век Ромулиана е възстановен като гранична крепост от Юстиниан. След нахлуването на славяните в края на шести век, бившата имперска резиденция била изоставена. Той е мощен град на 6,5 хектара, с около 20 укрепени кули. Вътре имало пищен дворец, два езически храма, три християнски църкви и други сгради; подовите мозайки са смятани за равностойни на най-добрите произведения на късно античния период в Европа.

Феликс Ромулиана е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Bononia Estate Winery & Resort

Незабравима почивка на брега на река Дунав, с чаша хубаво вино в ръка